Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Bone Broth (Ζωμός Οστών) Οφέλη Για Το Σκύλο



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BONE BROTH?
Το Bone Broth (ζωμός οστών)  είναι ουσιαστικά ένα θρεπτικότατο υγρό που γίνεται από σιγοβρασμένα ωμά η μαγειρεμένα κόκκαλα σε χαμηλή θερμοκρασία για μεγάλη χρονική περίοδο. Αυτός ο ελαιώδες ζωμός είναι γεμάτος από αμινοξέα, βιταμίνες,ανόργανα συστατικά και θεωρείται εργοστάσιο παραγωγής θρεπτικών ουσιών για σκύλους!
Ο ζωμός οστών  είναι ιδανικός για άρρωστα και ηλικιωμένα σκυλιά καθώς είναι εξαιρετικά εύκολο να αφομοιωθεί από τον οργανισμό ενώ ταυτόχρονα είναι και καταπραϋντικός για το έντερο.
Παρότι μπορεί να δοθεί για να βοηθήσει άρρωστα σκυλιά να αναρρώσουν και να μείνουν υγιή ,λειτουργεί επίσης ως ένα εξαιρετικό πρώτης ποιότητας πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα για οποιοδήποτε σκυλί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Παρασκευάζεται από κόκκαλα , όσο καλύτερης ποιότητας τόσο καλύτερα,  με σιγανό βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία (έτσι αυξάνεται η διαθεσιμότητα και η πυκνότητα των θρεπτικών ουσιών)   είναι αγνό,χωρίς άχρηστα συστατικά η τεχνητές χημικές ουσίες.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΖΩΜΟΥ ΟΣΤΩΝ (BONE BROTH)?
O ζωμός οστών παρέχει πολλά οφέλη.Παραδοσιακά χρησιμοποιείται  για θεραπεία σε διάρροιες και σε προβλήματα του πεπτικού ενώ επίσης υποστηρίζει την υγεία στις αρθρώσεις. Ωφέλιμο για σκυλιά με αλλεργίες και ευαισθησίες σε τροφές καθώς αυξάνει με πρωτοφανή τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα. Για υγιή σκυλιά ένα φλιτζάνι ζωμό μία φορά την ημέρα με το γεύμα αποτελεί ένα εξαιρετικό πολυβιταμινούχο διατροφικό συμπλήρωμα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, ειδικά αμινοξέα όπως αργινίνη, γλυκίνη, γλουταμίνη και προλίνη. Ενεργεί επίσης ως ανώτερο συμπλήρωμα για τις αρθρώσεις καθώς περιέχει ζελατίνη (η διάσπαση του κολλαγόνου), γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την καλή υγεία των αρθρώσεων.
Ο ζωμός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη και περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Κ, σίδηρο, θειαμίνη, κάλιο, ασβέστιο, πυρίτιο, μαγνήσιο, γλυκοζαμίνη, φώσφορο, ιχνοστοιχεία, γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη.


ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ; 
Η παρασκευή του ζωμού είναι εξαιρετικά εύκολη και φθηνή υπόθεση! Το μόνο που χρειάζεστε είναι κατσαρόλα,νερό, μηλόξυδο και αρκετά ωμά ή μαγειρεμένα κόκκαλα!
Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μαγειρεμένα κόκκαλα, πιστεύω ακράδαντα πως τα ωμά και ανώτερης ποιότητας κόκκαλα (πχ απο το χωριό η βιολογικά) παράγουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Λαιμοί από πάπιες,γαλοπούλες, οστά μυελού από βόειο κρέας και από κοτόπουλο είναι ιδανικά για τον ζωμό μας! Στη συνταγή που συμπεριλαμβάνεται παρακάτω χρησιμοποιούνται αρκετά μεγάλα κομμάτια από κόκκαλα λαιμού με μπόλικο κρέας,λίπος και χόνδρους.
Αν δεν έχετε μηλόξυδο (εγώ προτιμώ το βιολογικό,αφιλτράριστο και απαστερίωτο) μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κανονικό ξίδι ή χυμό λεμονιού. Το οξύ βοηθά να βγούν τα θρεπτικά συστατικά από τα οστά στο ζωμό.Όσο περισσότερο χρόνο σιγοβράζεται τα κόκκαλα τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά θα περιέχει μετά ο ζωμός σας.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ                                                             ΟΔΗΓΙΕΣ
Νερό                                                 – Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό
Βιολογικό Μηλόξυδο                  – Καλύψτε τον πάτο της κατσαρόλας με κόκκαλα
Ωμά κόκκαλα                                 – Προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας μηλόξυδο.
                                                                    – Δυνατή θερμοκρασία μέχρι να φτάσετε σε σημείο βρασμού
                                                                    – Μόλις αρχίζει να κοχλάζει το νερό, χαμηλώστε στη μικρότερη θερμοκρασία, καλύψτε τη κατσαρόλα με το καπάκι και αφήστε να σιγοβράσει από 16 – 24 ώρες.
Προσθέτοντας προαιρετικά υλικά  όπως: μαϊντανό, κουρκουμά,kelp,καρότα,ωμό συκώτι δίνεται επιπλέον γεύση στο ζωμό και αυξάνετε την θρεπτική του αξία.Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλή για κατανάλωση από τα σκυλιά.
Μόλις γίνει ο ζωμός σας αφαιρέστε τα κόκκαλα από την κατσαρόλα. Αν θέλετε μπορείτε να αφαιρέσετε το λίπος από τη κορυφή του ζωμού. Μόλις κρυώσει μπορείτε να το βάλετε στη κατάψυξη. Μου αρέσει να αφαιρώ το τρυφερό κρέας από τα κόκκαλα και είτε το βάζω στα γεύματα, είτε το χρησιμοποιώ για λιχουδιές. Άλλες φορές το αφήνω στο ζωμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου